’IID AL-FITRIÄ KOSKEVA FATAAWII

  • Mitä muslimi sanoo kun shawwaalin kuu on nähty

Kysymys: Haluaisimme tietää mitä muslimi sanoo kun shawwaalin kuu on nähty (ennen ’iid-rukousta).

Vastaus: Muslimin tulee lisätä takbiirin (sanoa: Allaahu Akbar (Allaah on Suurin)), ja tahliilin (sanoa: laa ilaaha illa Allaah (ei ole mitään palvomisen arvoista jumalaa paitsi Allaah)), ja tahmiidin (sanoa al-hamdu li Allaah (kaikki ylistys kuuluu Allaahille)) lausumista sen takia mitä Allaah (tabaaraka wa ta’aalaa) mainitsi:
”ja te ylistäisitte Jumalaa Hänen johdatuksensa tähden sekä olisitte Hänelle kiitollisia.” [Suurat al-Baqarat, 185m tarkoituksen tulkinta].

Sheikh Ibn al-Uthaymeen
Fataawa Ramadaan – 2 osa, sivu 947, Fatwa nro 935;
Fiqh al-Ibaadaat libni ’Uthaymeen – sivu 215.

  • Takbiirin ja tahmiidin sanamuoto

Kysymys: Mikä on takbiirin ja tahmiidin sanamuoto?

Vastaus: Että henkilö sanoo:

”Allaahu Akbar Allaahu Akbar laa ilaaha illa Allaah, wa Allaahu Akbar Allaahu Akbar wa li Allaahi al-hamd”,

tai hän sanoo:

”Allaahu Akbar Allaahu Akbar Allaahu Akbar laa ilaaha illa Allaah, Allaahu Akbar Allaahu Akbar Allaahu Akbar wa li Allaahi al-hamd”.

Sheikh Ibn al-Uthaymeen
Fataawa Ramadaan – 2 osa, sivu 948, Fatwa nro 936;
Fiqh al-Ibaadaat libni ’Uthaymeen – sivu 216.

  • Yhteis takbiir ’iid-rukousta varten

Kysymys: Mikä on päätös koskien yhteistä takbiiria ’iid-rukousta varten.

Vastaus: Laissa on säädetty, että henkilön tulee tehdä takbiir kotoaan musallaan asti (’iid-rukousta varten määrätty paikka), ja kun henkilö on musallassa hänen tulisi jatkaa ääneen sen tekemistä, jokainen henkilö itsessään, niin että paikka soi takbiirin äänestä. Se, että he keskenään sopivat sen aloittamisesta ja lopettamisesta joukolla, niin ei ole mitään todistetta, joka osoittaa, että yhteinen takbiir olisi sallittua eikä siitä ole säädetty laissa.

Sheikh ’Abd ar-Razzaaq ’Afiifii 
Fataawa wa Rasaail Sheikh ’Abd ar-Razzaaq ’Afiifii – 1 osa, sivu 187-188, Fatwa nro 14.

  • Mitä tehdä kun ‘iid sattuu samaan aikaan perjantain kanssa

Kysymys: Jos jompikumpi kahdesta ’iidistä sattuu perjantaina (jumu’a), rukoillaanko jumu’a (rukous) sen khutban kanssa sinä päivänä vai ei?

Vastaus: Se mitä on säädetty muslimeille jos ’iid sattuu samaan aikaan perjantain kanssa, on rukoilla ’iid rukous ja jumu’a rukous masaajideissa (masjidin monikko), joissa jumu’a rukous yleensä pidetään. Ja se, joka osallistui ’iid rukoukseen voi jättää väliin jumu’an ja sen sijaan rukoilla dhuhr rukouksen.

Sheikh Ibn Baaz
Majmuu’ Fataawa Samaahatu sheikh Ibn Baaz – 4 osa, sivu 504, Fatwa nro 556.

  • Mitä tehdä kun ‘iid sattuu samaan aikaan perjantain kanssa

Kysymys:…hän antoi fatwan, jonka mukaan jumu’a ja dhuhr rukoukset ”jätetään” (eivät ole pakollisia) jos henkilö menee ’iid rukoukseen olkoon kyseessä imaam tai kuka tahansa seurakuntaan kuuluva….

Vastaus: Jos ’iid sattuu samaan aikaan perjantain kanssa niin jumu’a rukoukseen osallistuminen on ”kumottu” (ei ole pakollinen) niille henkilöille, jotka osallistuivat ’iid-rukoukseen paitsi imaamille. Koska varmasti hän ei vapaudu tästä pakosta paitsi silloin kun ihmiset eivät kokoonnu jumu’a rukousta varten.

Ja Allaahilla on kaikki menestys, ja lähettäköön Allaah rukouksia ja tervehdyksiä profeetallemme Muhammadille (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) sekä hänen perheelleen ja seuralaisilleen.

Islaamilaisen tutkimuksen ja fataawan vakituinen komitea, johon kuuluu-
Johtaja: Sheikh ’Abd al ’Aziiz ibn Abd Allaah ibn Baaz;
Apulaisjohtaja: Sheikh ’Abd ar-Razzaaq ’Afiifii;
Jäsen: Sheikh ’Abd Allaah Ibn Qu’uud
Fataawa al-Lajna ad-Daaimah lil-Buhuuth al-’Ilmijjah wa al-Iftaa. – 8 osa, sivu 179, Fatwa nro 2140.