KERRONTATYYPIT

Lähde: Mustahalah al-Hadith. The rules and terminology of the science of hadith s.15-16.

Al-hadiith

Tämä on kerronta, joka on sidottu profeettaan (salla Allaahu ‘aleihi wa sallam) koskien hänen sanojaan, tekojaan, sanattomia suostumuksiaan, kuvauksiaan ja tapojaan.

Al-khabar

Sillä on hadiithin määritelmä, joten se tunnetaan edeltävällä hadiithin määritelmällä. Ja al-khabarista sanotaan, että se on sidottu profeettaan (salla Allaahu ‘aleihi wa sallam) ja muihin kuin häneen, joten se on yleisempi ja kattavampi kuin al-hadiith.

Al-athar

Tämä on kerronta, joka on sidottu sahaabaan (profeetan seuralaisiin, radija Allaahu ‘anhum), tai taabi’iineihin (seuralaisten seuraajiin). Ja joskus sillä viitataan sellaiseen, joka on sidottu profettaan, joten sanotaan: “Ja atharissa profeetalta” (salla Allaahu ‘aleihi wa sallam).

Al-hadiith al-qudsi

Tämä on kerronta, jonka profeetta on ilmoittanut Allaahilta, Korkeimmalta. Sitä kutsutaan myös al-hadiith ar-rabbaaniiksi tai al-hadiith al-ilaahiiksi. Esimerkkinä tästä on profeetan (salla Allaahu ‘aleihi wa sallam) lausunto koskien Allaahia, Korkeinta:

“Olen kuten palvelijani ajattelee Minun olevani ja olen hänen kanssaan kun hän muistaa Minua. Jos hän muistaa minua itsekseen, muistan häntä Itsekseni. Ja jos hän muistaa Minua kokoontumisessa, muistan häntä kokoontumisessa, joka on sitä parempi” (Bukhaarii ja Muslim).

Al-hadiith al-qudsin sija on koraanin ja profeetallisen hadiithin välissä. Joten jaloa koraania pidetään Allaahille, Korkeimmalle, kuuluvana sanamuodossa ja tarkoituksessa. Profeetallista hadiithia pidetään profeetalle (salla Allaahu ‘aleihi wa sallam) kuuluvana sanamuodossa ja tarkoituksessa. Hadiith al-qudsia pidetään Allaahille kuuluvana tarkoituksessa mutta ei sanamuodossa.

Sen vuoksi Allaahia ei voi palvoa lausumalla sen sanoja, eikä sitä voi lausua rukouksessa. Sitä ei myöskään lueta mukaan haasteeseen (että ihmiset tuottaisivat sen kaltaisen luvun, kuten koraanin kanssa).

Sitä ei myöskään välitetty mutawaatir -muodossa kuten koraani välitettiin, vaan siitä on se mikä on:
kunnossa (aito), heikko (epäaito) ja se mikä on keksitty.