MITEN HENKILÖN TULISI VIETTÄÄ AIKANSA RAMADAANIN KUUKAUDEN AIKANA?

Lähde: Ithaaf Ahl al-iimaan bi Duruus Shahri Ramadaan.

Olkoon kaikki kiitokset Allaahin Hänen siunaustensa ja anteliaisuutensa vuoksi. Hän on siunannut meitä antamalla meille mahdollisuuden saavuttaa ramadaanin kuukausi ja kyvyn tehdä hyviä tekoja, joilla voimme lähestyä Häntä. Ja olkoon rauha ja siunaukset profeettamme Muhammadin –joka oli ensimmäinen joka kiirehti tekemään hyviä tekoja – sekä hänen perheensä ja seuralaistensa yllä –niiden jotka uskoivat häneen, tukivat häntä ja seurasivat hänelle ilmoitettua valoa. He ovat niitä, jotka ovat menestyneitä.

Jatkakaamme:

Neuvon teitä ja itseäni pelkäämään Allaahia tämän siunatun kuukauden aikana sekä minkä tahansa muun kuukauden aikana. Kuitenkin tällä kuukaudella on erityinen arvo, jonka Allaah on antanut sille, koska se on ainutlaatuinen mahdollisuus hyvien tekojen suorittamiseen. Profeetalla (salla Allaahu ‘aleihi wa sallam) oli tapana pyytää Allaahilta mahdollisuus saavuttaa ramadaan. Joten kun rajabin kuukausi tuli, hänellä (salla Allaahu ‘aleihi wa sallam) oli tapana sanoa: ”Oi Allaah! Siunaa meitä rajabin ja sha’baanin kuukausina ja anna meille mahdollisuus saavuttaa ramadaan.”

Profeetalla (salla Allaahu ‘aleihi wa sallam) oli myös tapana antaa seuralaisilleen hyviä uutisia sen saapumisesta ja selittää heille sen monia etuja, sanoen heille: “Oi ihmiset! Suuri ja siunattu kuukausi on tullut luoksenne.”

Profeetalla (salla Allaahu ‘aleihi wa sallam) oli tapana rohkaista seuralaisiaan yrittämään kovasti suorittaa hyviä tekoja, sekä pakollisia että suositeltuja, kuten rukous, hyväntekeväisyys, hyvyyden ja ystävällisyyden osoittaminen, kärsivällisenä oleminen Allaahin tottelemisessa, päivänsä viettäminen paastoamalla ja yönsä viettäminen rukouksessa ja tuntiensa viettäminen koraanin lausumisessa sekä Allaahin muistelemisessa.

Joten älkää tuhlatko aikaa olemalla välinpitämätön ja torjuva, kuten niiden surkeiden tapauksessa, jotka ovat unohtaneet Allaahin ja näin ollen Hän on aiheuttanut, että he unohtavat itsensä. Sellaiset ihmiset eivät hyödy ohimenevistä mahdollisuuksista tehdä hyvää, eivätkä he huomaa niiden pyhyyttä eivätkä tiedä niiden arvoa.

Monet ihmiset eivät tunne tätä kuukautta paitsi monen tyyppisten ruokien ja juomien kuukautena. Joten he menevät liiallisuuksiin antamalla sieluilleen mitä ne himoavat. Ja he ylittävät rajat ostamalla hienoja ruokia ja juomia. On tunnettua, että liian suuri ruoan ja juoman kuluttaminen aiheuttaa sen, että henkilöstä tulee laiska palvonnan teoissa. Se mitä muslimilta vaaditaan on, että hän vähentää ruokansa ja juomansa ottamista jotta hän on energinen mitä tulee palvonnan tekoihin.

Jotkut ihmiset eivät tunne ramadaanin kuukautta paitsi kuukautena jolloin henkilö nukkuu päivällä ja pysyy hereillä koko yön tekemällä asioita, joista ei ole mitään hyötyä tai asioita jotka ovat vahingollisia. Joten nämä ihmiset pysyvät hereillä suurimman osan yötä tai koko yön ja nukkuvat päivällä jopa pakollisten rukousten aikana. Näin ollen he eivät rukoile yhteisrukouksessa tai määrättyinä rukousaikoina.

Toinen ihmisryhmä istuu illallispöydässä kun on paaston rikkomisen aika ja hylkäävät maghribin suorittamisen yhteisrukouksessa. Tämän tyyppiset ihmiset eivät tunne ramadaanin kuukauden arvoa eivätkä he pidättäydy sen pyhyyden loukkaamisesta harjoittamalla kiellettyä nukkumattomuutta (eli koko yön), hylkäämällä velvollisuudet ja tekemällä kiellettyjä asioita.

Näiden ihmisten lisäksi ovat ne yksilöt, jotka eivät näe ramadaania paitsi kaupan käymisen, tuotteidensa esittelemisen mahdollisuutena ja maallisen elämän, joka on väliaikainen, jahtaamisena. Joten he ovat aktiivisia ostamisessa ja myymisessä, viettäen kaiken aikansa toreilla ja hylkäämällä masaajidit. Ja jos he menevät masaajideihin, niin he ovat kiireisiä ja ahdistuneita. He eivät rentoudu masaajidissa ollessaan koska heidän ilonsa ja nautintonsa löytyy toreilta.

Ja on olemassa vielä toisen tyyppisiä ihmisiä, jotka eivät tunne ramadaanin kuukautta paitsi aikana kerjätä masaajideissa ja kaduilla. Joten he viettävät suurimman osan ajastaan menemällä edes takaisin sinne ja tänne ja matkustamalla yhdestä maasta toiseen kootakseen rahaa kerjäämällä ja esittämällä köyhää kun he todellisuudessa ovat varakkaita ja sairaita kun he todellisuudessa ovat terveitä! Tällaiset ihmiset kieltävät Allaahin heille suomat siunaukset ja ottavat ihmisten varallisuuden epäoikeudenmukaisesti. Ja he tuhlaavat arvokasta aikaansa asioissa jotka ovat heille vahingollisia. Joten ramadaanista ei löydy mitään arvoa tällaisille ihmisille.

Oi Allaahin palvelijat! Profeetalla (salla Allaahu ‘aleihi wa sallam) oli tapana yrittää kovasti tämän kuukauden aikana, enemmän kuin minä tahansa muuna kuukautena. Vaikka profeetta (salla Allaahu ‘aleihi wa sallam) oli vahva palvonnan suorittamisessa kaikkina aikoina, hänellä oli tapana tämän kuukauden aikana vapauttaa itsensä monista eri velvollisuuksista, jotka todellisuudessa olivat palvonnan tekoja, jättäen nämä oikeamieliset teot sellaisia tekoja varten jotka olivat niitä parempia. Salafeilla oli tapana seurata hänen esimerkkiään tämän suhteen pystyäkseen tekemään tästä kuukaudesta erityisen korkeimmilla pyrkimyksillä, pitäen itsensä vapaana sen aikana jotta he voisivat suorittaa hyviä tekoja. Heillä oli tapana viettää yönsä tahajjud rukouksessa ja päivänsä paastoamalla, muistamalla Allaahia ja resitoimalla koraania, viettäen aikaa masaajideissa tätä päämäärää varten. Joten meidän tulisi verrata omaa tilaamme heidän tilaansa ja nähdä kykyjemme ulottuvuuden tämän kuukauden aikana.

Ja meidän tulisi tietää, että aivan kuten hyvät teot moninkertaistetaan tässä kuussa samoin pahat teot ovat pahempia ja niiden rangaistus on suurempi. Näin ollen meidän tulisi pelätä Allaahia ja ylistää tämän kuukauden pyhyyttä.

”Ja kuka tahansa ylistää Allaahin pyhiä asioita, tämä on hänelle parempi Allaahin Silmissä.” [Suurat Al-Hajj, tarkoituksen tulkinta] Antakoon Allaah meille kaikille kyky oikeamielisiin lausuntoihin ja tekoihin.

Ja olkoon rauha ja siunaukset profeettamme Muhammadin sekä koko hänen perheensä ja seuralaistensa yllä.