PÄÄTÖS KOSKIEN HÄNTÄ JOKA TULEE VIHAISEKSI KUN HÄNELLE SATTUU KOETTELEMUS

Lähde: Fataawa Arkaan al-Islaam – Fatawaa 64, s. 126.

Kysymys: Mikä on päätös koskien sellaista henkilöä, joka tulee vihaiseksi kun hänelle sattuu koettelemus?

Vastaus: Ihmiset ovat neljällä tasolla koskien koettelemuksen olosuhteita:

Ensimmäinen taso:

Vihaisena oleminen, ja tämä tapahtuu eri tavoilla:

Ensimmäinen tyyppi: Että viha on sydämellä aivan kuin hän olisi vihainen Herralleen. Joten hän tulee vihaiseksi siitä mitä Allaah on määrännyt hänelle ja tämä taso on haraam. Ja on mahdollista, että tämä voisi johtaa kufriin (epäuskoon). Allaah sanoi:

“Ihmisten joukossa on (myös) hän, joka palvelee Allaahia kuin kahden vaiheilla (eli epäillen). Jos hänen käy hyvin, hän on tyytyväinen, mutta jos häntä kohtaa koettelemus, hän kääntyy pois (eli kääntyy takaisin epäuskoon islaamin omaksumisen jälkeen) ja menettää sekä tämän maailman että tuonpuoleisen.” [Al-Hajj (22):11, tarkoituksen tulkinta].

Toinen tyyppi: Että viha on kielellä kuten du’aan tekeminen tuhoa ja turmiota ja sen kaltaista varten ja tämä on haraam.

Kolmas tyyppi: Että viha on raajoilla kuten poskien lyöminen, vaatteiden repiminen, hiusten ulos vetäminen ja sen kaltainen ja kaikki nämä on haraam vastakohtana kärsivällisyydelle, joka on waajib (pakollista).

Toinen taso:

Kärsivällisenä oleminen, kuten runoilija sanoi:

“Kärsivällisyys on kuten nimensä –karvas maultaan, silti sen seuraukset ovat hunajaa makeammat.”

Joten henkilö pitää tätä asiaa (koettelemusta) erittäin raskaana, silti hän sietää sen vaikka hän ei pidäkään siitä, että se tapahtui. Pikemminkin hänen iimaaninsa kestää sen ja pidättää häntä olemasta vihainen. Joten aika jolloin on koettelemuksia ja aika jolloin ei ole koettelemuksia eivät ole hänelle samanlaisia ja tämä (taso) on waajib koska Allaah määräsi ihmisiä olemaan kärsivällisiä, sanomalla:

“…vaan olkaa kärsivällisiä; Allaah on totisesti niiden puolella jotka ovat as-saabiruun (kärsivällisiä).” [Al-Anfaal (8):46,tarkoituksen tulkinta]

Kolmas taso:

Olla tyytyväinen koettelemukseen siten, että henkilö on tyytyväinen koettelemukseen huolimatta siitä tapahtuiko se vai ei, se on hänelle sama joten se ei ole hänelle vaikeaa. Hän ei siedä sitä kuten jotain joka on hänelle kovin raskasta, ja tämä taso on mustahabb (parempana pidettyä –haraamin ja waajibin välillä) ja se ei ole waajib oikeimman näkemyksen mukaan. Ero tämän tason välillä ja edeltävän tason välillä on selvä koska se tapahtuuko koettelemus vai ei on hänelle sama johtuen tällä tasolla olevan henkilön saamasta nautinnosta. Mitä tulee sitä edeltävään tasoon, koettelemus on hänelle vaikeaa, silti hän pystyy kärsivällisenä sen suhteen.

Neljäs taso:

Kiittäminen ja kiitollisena oleminen ja tämä on korkein taso. Tämä on sitä, että henkilö kiittää Allaahia koettelemuksesta joka on sattunut hänelle siten, että hän tietää tämän koettelemuksen olevan sovitus hänen synneilleen ja ehkä syy hänen hyvien tekojensa lisääntymiseen. Profeetta (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) sanoi:

“Ei ole mitään muslimin kohtaamaa koettelemusta paitsi että Allaah hyvittää sillä syntejä, jopa piikillä joka voi pistää häntä.” (Bukhaariin ja Muslimin tallentama)