RUKOUSTEN YHDISTÄMINEN JA LYHENTÄMINEN

Lähde: binothaimeen.net.

Kysymys: Milloin rukouksia voi yhdistää ja milloin niitä voi lyhentää? [1]

Vastaus: Rukouksen lyhentämiseen (qasr) on vain yksi ehto: matkustaminen. Aina kun henkilö matkustaa, hän lyhentää rukouksensa, huolimatta siitä onko hänen matkansa kesto lyhyt tai pitkä. Jos hän kuitenkin rukoilee imaamin takana, silloin hänen pitää rukoilla salaat kokonaan (ilman sen lyhentämistä). Jos hän on kaupungissa, hänen tulee osallistua jamaa’at (yhteisrukoukseen) ja rukoilla kokonaan.

Mitä tulee rukousten yhdistämiseen (jam’), sen ehto on vaikeus. Aina kun on vaikeus, rukousta on sallittu yhdistää. Tämä pätee mihin tahansa vaikeuteen, siinä määrin, että oppineet -olkoon Allaah heille armollinen- sanoivat: raskaana olevalle naiselle on sallittua yhdistää rukoukset jos hänen on liian vaikeata rukoilla jokainen salaat ajallaan. Samalla tavoin, nainen joka imettää, jos hänen vauvansa virtsaa hänen päälleen ja hänen on liian vaikeata pestä vaatteensa joka rukousta varten, [hänen voi yhdistää]. Ja muissa samanlaisissa tilanteissa.

Tiivistettynä, rukousten yhdistämiseen on vain yksi ehto: vaikeus, vaikka tämä vaikeus voi ottaa eri muotoja. Mitä tulee rukouksen lyhentämiseen, se on sallittua ainoastaan matkalla.

Jos joku henkilö on sairaana sairaalassa, hän voi yhdistää rukoukset jos hänen on liian vaikeata rukoilla joka salaat ajallaan. Hän ei kuitenkaan voi lyhentää rukouksia, koska hän on asukas omassa kaupungissaan. Jos hän kuitenkin olisi sairaalassa toisessa kaupungissa, hänen olisi sallittua yhdistää ja lyhentää – koska hän on matkalla.

Alaviite

[1] Al-jam’ tarkoittaa, että henkilö yhdistää dhuhrin ja ’asrin, tai maghribin ja ’ishaan. Tämän voi tehdä rukoilemalla ne molemmat peräkkäin aiemman tai myöhemmän rukouksen aikaan. Esim. dhuhrin aikaan, henkilö voi rukoilla dhuhrin, tehdä salaamin ja sitten rukoilla ’asrin. Tai sen voi tehdä ’asrin aikaan jolloin hän rukoilee kummatkin. Mitä tulee maghribiin ja ’ishaan, ne voi rukoilla maghribin tai ’ishaan aikaan. Subh rukousta ei voi yhdistää mihinkään muuhun.

Qasr on kun lyhennetään neljän rak’aan rukous kahden rak’aan rukoukseksi. Esim. dhuhr, ’asr ja ’ishaa -rukoukset voidaan lyhentää kahdeksi rak’aaksi. Mutta subhia ja maghribia ei voi lyhentää.