VÄÄRINKÄSITYS NRO 3: ISLAAMIN OPETUKSET EIVÄT SOVI MEIDÄN AIKAAMME

Jotkut ihmiset luulevat, että islaamilaisen elämäntavan mukaan eläminen on ”rajoittavaa”. Islaam kuitenkin ilmoitettiin tasapainoisena elämäntapana. Allaah – Kaikkein Korkein – loi ihmiset sellaisen ominaisuuden kanssa, jota kutsutaan ”fitraksi” (luonnollinen tila/halu)[1] Islaam tunnistaa, että tässä fitrassa on motivaatioita, jotka vaikuttavat ihmisen rooliin maan päällä esim. halu hyvään juomaan ja ruokaan, halu omistaa koti, halu rakkauteen ja seksuaalisuuteen, suojeluhalu ja halu tulla suojelluksi ja menestyä ja olla voimakas. Ilman mitään hallintaa ja rajoja, kaikki nämä motiivit saattavat tulla erittäin vaarallisiksi. Joten mikä onkaan täydellinen hallinta fitralle? Sen täytyy olla metodi, joka suo järjestelmällisen mutta käytännöllisen tavan tasapainottaa kaikki nämä luonnolliset ihmisen himot. Se ei voi olla jotakin, joka menee fitraa vastaan, kasaten siihen lisäkuormitusta. Eikä se ei voi olla jotakin, joka sallii ihmishimojen olla vapaita ilman minkäänlaista hillintää.

Islaam on täydellinen hallinta fitralle. Se on jumalallinen metodi, jonka avulla ihminen nousee eläinten ja muun luomakunnan yläpuolelle.

Rajattu viisaus

Ihmisiltä puuttuu täydellinen tieto sekä täydellinen viisaus. Huolimatta siitä kuinka kovasti me yritämme, emme koskaan saavuta täydellistä elämäntapaa omien ajatustemme ja tulkintojemme kautta. Tämä on se syy, miksi Allaah, – Kaikkein Viisain – lähetti meille koraanin ja profeetta Muhammadin (salla Allaahu aleihi wa sallam) näyttämään tätä käytännöllistä ja organisoitua elämäntapaa.

Allaah – Täydellinen, ilman epätäydellisyyksiä – Viisaudessaan ja Tiedossaan, täydellisti kokonaisen elämäntavan meille. Hän (subhaanahu wa ta’aalaa) asetti rajoitukset ja säännöt, jotka kaikki hyödyttävät ihmiskuntaa eivätkä sen takia tarvitse muutoksia:

”Nämä ovat Jumalan asettamat rajat” (Suurat al-Baqara 2:187)

”Nämä ovat Jumalan säädöksiä, siksi älkää rikkoko niitä, sillä ne, jotka rikkovat Jumalan säädöksiä vastaan, ovat väärintekijöitä” (Suurat al-Baqara 2:229)

Tämän vuoksi islaam ei hyväksy selibaattia, sillä se on fitran vastaista eli seksuaalisen halun vastaista. Selibaatti menee niiden rajojen yli mitä ihmisiltä vaaditaan ja sitä ei voida täyttää sillä ihmiset on suunniteltu lisääntymään. Koska olemme ihmisiä, meiltä ei voi odottaa sitä, että paastoaisimme jokaikinen päivä loppuelämämme (useimmille 30 päivää paastoa vuodessa on taistelua). On myös tietämättömyyttä sanoa, että : ”Minä en nuku yön aikana, vaan minä rukoilen!” [2] Allaah ei luonut ihmisiä elämään elämäänsä tällä tavoin. On olemassa tasapaino, joka tulee ottaa huomioon.

Seuraava tapaus kuvaa islaamilaista asennetta tälläistä käytöstä kohtaan. Anas kertoi, että jotkut Allaahin Lähettilään (salla Allaahu aleihi wa sallam) muutamat seuralaiset sanoivat: ’Minä en mene naimisiin naisten kanssa’; joku toinen sanoi: ’Minä en syö lihaa’; ja joku toinen sanoi: ’Minä en nuku sängyssä.’ (Kuultuaan tämän) Profeetta (salla Allaahu aleihi wa sallam) ylisti Allaahia ja sanoi: ”Mitä on tapahtunut näille ihmisille, että he sanovat näin ja näin, kun taas minä rukoilen ja myös nukun? Minä paastoan ja rikon paastoni; menen myös naimisiin naisten kanssa. Ja hän joka kääntyy pois sunnastani (eli elämäntavastani), hänellä ei ole suhdetta minuun.”
[Sahiih Muslim vol. 2, s. 703 nro 32361]

Toisaalta islaam ei anna ihmisen alistua himoilleen ja haluilleen, kuten nykyajan ”sivistyksessä”. Islaam tunnustaa sen rakkauden mitä mies tuntee naisia, lapsia, kultaa, hopeaa ja muita asioita kohtaan. Mutta se antaa rajat tälläiselle maalliselle hyvänolon tunteelle, mitä me tarvitsemme, ja muistuttaa meitä elämästä tuonpuoleisessa.

”Ihmiset etsivät nautintoa naisista, lapsista, kootuista kulta- ja hopea-aarteista, parhaina pidetyistä hevosista, karjasta ja pelloista; nämä ovat vain maallisen elämän nautintoja, mutta Jumalan luona tulee olemaan ihanin asunto.” (Suurat Aal-’Imraan 3:14)

Fitran taipuvaisuuksista ja himoista ei saa tulla elämän pääasia. Mieluummin ne tulee ottaa vakautetulla tavalla. Niiden kanssa toimiminen on todellista ja Allaah – Kaikkein Korkein – on antanut meille yksityiskohtaiset kuvaukset tasaisesta lähestymistavasta. Tämä tasainen lähestymistapa antaa ihmiskunnalle hyvin tasapainoitetun tyydytyksen tässä maallisessa elämässä. Hyvin tasapainoitetun elämän ylläpitäminen ei ole kestävyyskoe, jossa katsotaan, kuka kestää kauiten. Allaah on ilmoittanut islaamin, näyttääkseen meille, miten voimme saavuttaa tämän tasapainon oikealla tavalla.

Elämä ei ole kiduttava henkinen koe, missä sinun käsketään elää vuorilla ja puissa. Ympärivuotinen paastoaminen ei ole pakollista. Avioliitto on sallittu ja sinun ei tarvitse ruoskia itseäsi tunnottomaksi yrittäessäsi puhdistaa sieluasi! Paremminkin, muslimeina meidän tulee yrittää seurata profeettaa (salla Allaahu aleihi wa sallam) ja hänen tasapainoitettuja elämän ja elämisen opetuksiaan. Kuten Allaah sanoo koraanissa:

”Jumalan lähettiläs on teille todella erinomainen esikuva, jokaiselle, joka luottaa Jumalaan, uskoo viimeiseen päivään ja alinomaa muistelee Jumalaa.” (Suurat Al-Ahzaab 33:21)

”Rajoittavat säännöt” ilmaisua käyttävät yleensä ne, jotka ajattelevat elävänsä ”vapaata elämää”. Mutta tosiasia on, että minne tahansa menetkin, niin löydät sääntöjä ja asetuksia. Esimerkiksi työpaikalla, yliopistoissa, ja selvemmin vielä teillä, esim. moottoritiet ja vihreät liikennevalot. Missä tahansa oletkin, aina on sääntöjä ja asetuksia.

Islaam kieltää meitä seuraamasta joitain sääntöjä, joita länsimaisessa yhteiskunnassa ja alakulttuureissa on. Silti useat ihmiset Lännessä ovat enemmän kuin halukkaita seuraamaan niitä, koska he uskovat, että nämä säännöt suojelevat heitä. Kuinka väärässä he ovatkaan! Reivien alakulttuuri on eräs klassinen esimerkki tästä. Epävirallinen tanssilattia sääntö käskee meitä ”…juomaan paljon vettä, pitämään useita taukoja ja olemaan ottamatta liian monta pilleriä yhdellä kertaa!” Huolimatta näistä ”suosituksista”, useat nuoret ihmiset silti kuolevat. [3]

Länsimaisen yhteiskunnan pakkomielteenä on ’turvaseksi’, jotta ’vältyttäisiin AIDSin saamisen riskiltä’. Vaikka ehkäisyvälineitä on laajasti saatavilla, AIDS on yhä nousussa ja ihmisiä kuolee kuin kärpäsiä tämän tappaja-epidemian takia. Pidämmekö me näitä sääntöjä rajoittavina? Jos jotakin, niin luulisi niiden tuovan hallinnan tunnetta ja järjestystä, kuin myös tyydytyksen lisäämistä. Edes sitä tajuamatta ihmiset ovat valmiita ja halukkaita hyväksymään useita ihmisen tekemiä sääntöjä. Sääntöjä, jotka ovat yhden ryhmän keksimiä ja muiden yhteiskunnan jäsenten tulee niitä noudattaa. Nämä säännöt eivät ole täydellisiä, sillä ihminen ei ole täydellinen, silti ihmiset hyväksyvät nämä säännöt ja toivovat ja uskovat hyötyvänsä niistä.

Parempi Tarjous!

Joten kun taivaiden ja maan Luoja tarjoaa suurta palkkiota ja ikuista hyötyä, eikö meidän tulisi ainakin katsastaa mitä on tarjolla?

”Te halajatte tämän maailman hyvyyttä, mutta Jumala tahtoo teille tulevaa elämää, ja Jumala on mahtava, viisas.” (Suurat Al-Anfaal 8:67)

”kun saapuvat ylhäisiin puutarhoihin, joissa eivät kuule turhuuden sanoja. Siellä on pulppuavia lähteitä, siellä on korkeita valtaistuimia, täysiä maljoja, pieluksia pitkin rivein ja levitettyjä mattoja.” (Suurat Al-Ghaashija 88:10-16)

Tässä maallisessa elämässä on monta hyvää asiaa. Ne ovat asioita, jotka Allaah loi meitä varten. Mutta todellisuus on, että kaikki nämä maailman ylellisyydet ja hyödykkeet loppuvat jossain vaiheessa. Esimerkiksi, henkilön miellyttävä ulkomuoto saattaa tehdä hänelle monta palvelusta nuoruudessa, mutta entä sitten kun hän on 60-vuotias? Sellainen on vanhan iän todellisuus. Samoin on varallisuuden kanssa. Islaam sallii henkilön hankkia omaisuutta niin kauan kunhan tämä henkilö vaan ei ala sortamaan muita ihmisiä ja ylittämään Allaahin – Kaikkein Korkeimman – asettamia rajoja. Esimerkki tästä on, että pistetään ihmiset maksamaan takaisin enemmän rahaa kuin he oikeasti ovat lainanneet, koron maksun kautta.

Kuitenkaan omaisuus ei hyödytä ketään kuollessa, se vain periytyy perheenjäsenille. Sellainen on nyky-yhteiskunnan sivistys, että useita ihmisiä jopa tapetaan, jotta perintö saadaan paremminkin ennemmin kuin myöhemmin!!!

Täten meidän tulisi nähdä itsemme matkustajina. Matkustaja on jatkuvasti liikkeellä. Hän ottaa vain tarvittavimmat tavarat, eikä koko omaisuuttaan. Samoin ihmisen tulee tajuta, että Allaah ei suunnitellut tämän maailman ylellisyyksiä kestämään ikuisesti. Ne vain ovat apunamme Allaahin palvonnassa, mikä vie meidät matkamme päähän, tuonpuoleiseen. Koska olemme ihmisiä, eräänä päivänä me kuolemme ja meidän maalliset tavaramme ja ylellisyytemmekin katoavat. Todellinen varallisuus on Allaahin luona seuraavassa elämässä. Kuten Allaah sanoo:

”tahtoen saada hänen omaisuutensa. Jumalan luona on saalista yllin kyllin.” (Suurat An-Nisaa 4:94)

Ihmisen tekemät rajoitteet ovat olemassa kaikissa Länsimaisen yhteiskunnan eri piirteissä. Teollisuus, matkustelu ja vapaa-aika ovat vain muutamia sektoreita, jotka ovat ihmisten rajoitteiden hallitsemia. Ihmiset automaattisesti olettavat, että nämä rajoitteet ovat olemassa suojellakseen heitä. Osaksi tämä saattaa pitää paikkansa, mutta entä Allaahin asettamat rajoitteet, jotka voivat pelastaa koko ihmiskunnan? Nämä rajoitteet tulevat Häneltä, joka on Täydellinen eikä ihmiseltä, joka on epätäydellinen! ”Modernin yhteiskunnan” niin kutsuttu ”vapaus”, on sitä mikä on toisten ihmisten sinulle määrittelemää. Meille usein kerrotaan, mikä on ”poliittisesti oikeaa” ja mikä ei. Meille kerrotaan, mitä jokainen pukee päälleen tänä kesänä ja että tämä elokuva tulee nähdä. Nämä ovat ne Hollywood tähdet, jotka ovat nousemassa pinnalle. Sinua ei tule nähdä edes kuolleena tässä asussa ja sinun tulee maalata kyntesi tällä värillä. Lista on loputon. Kaikki tämä sitten määritellään uudestaan sopimaan seuraavaan muotitrendien aaltoon.

Ne, jotka eivät tähän mukaudu ovat leimattuja, kaksiavioisia, kapeakatseisia, vanhanaikaisia, takapajuisia ja niin edelleen. Moderni yhteiskunta sallii sinulle niin paljon vapautta, että voit jopa huijata lakia, jos sinulla on ”suhteita”. Yleensä pieni ryhmä ihmisiä laatii lait ja kaikki muut varmistavat sen, mitä he pitävät oikeana ja vääränä. Millaista oikeutta tämä on? Tämä olisi hyväksyttävämpää niille, jotka ajattelevat ihmisen olevan jumalallinen. Se on käsite, jonka mukaan ihmiset päättävät mikä on moraalista ja mikä moraalitonta, vaikka se on päinvastaista sen kanssa, mitä Jumala on jo meille määrännyt. Jumalalla ei ole mitään osuutta sellaisessa yhteiskunnassa, koska ihminen on ottanut Jumalan roolin itselleen. Historia todistaa, että tämä oli yhteiskunnan tila ennen profeetta Muhammadin (salla Allaahu aleihi wa sallam) aikaa, sillä Allaah sanoo:

”Paitsi Jumalaa ovat he ottaneet herroikseen kirjanoppineensa ja munkkinsa, samaten Messiaan, Marian pojan, vaikka heidän tuli palvella vain yhtä ainoata Jumalaa. Ei ole muuta Jumalaa kuin Hän. Ylistettäköön Häntä ja olkoon Hän kaukana siitä, minkä he asettavat hänen rinnalleen!” (Suurat at-Tauba 9:31)

——————-

Alaviitteet

[1] Tämä voidaan selittää synnynnäisenä ihmiskunnan luonteena tunnistaa totuus Luojasta (Allaahista): että Hän on Ainut, joka todella ja vilpittömästi nsaitsee tulla palvotuksi.

[2] Tämä ei tarkoita, etteikö yörukous olisi tärkeä, mutta jos et saa tarpeeksi unta, niin kuinka voisit täyttää velvollisuutesi esim. Työssä käynnin, jotta voisit ansaita elantoa perheellesi! Profeetta (salla Allaahu aleihi wa sallam) on selittänyt että yöllä rukoilemisen aika on yön viimeisen kolmanneksen aikana ennen fajr -rukousta.

[3] Teini-ikäisen Leah Bettsin kuolema muutama vuosi sitten Englannissa on näyttänyt, että tällaiset säännöt toimivat vain sen yhteiskunnan hajottamiseksi, joka ne säännöt alunperin laati.