Lähde: Fataawaa Arkaan al-islaam.
Kysymys: Jos henkilö rikkoo paastonsa jostain syystä ja sitten tämä syy poistuu päivän aikana, pitäisikö hänen paastota lopun päivää?
Vastaus: Hänen ei ole pakko paastota. Tämä johtuu siitä, että paaston rikkominen on tehty tälle henkilölle luvalliseksi sinä päivänä islaamilaiseen lakiin perustuen. Islaamilainen laki sallii sellaisen, jonka on esimerkiksi pakko ottaa lääkettä, ottaa sitä, mutta jos hän ottaa sitä, hän rikkoo paastonsa. Näin ollen päivän kielto ei koske häntä, koska hänen on sallittua rikkoa paastonsa, mutta häntä vaaditaan korvaamaan se, ja se, että vaadimme häntä paastoamaan ilman mitään hyötyä on laillisesti väärin. Kunhan tämä mies ei hyödy paastoamisesta, niin hänellä ei ole sitä velvollisuutta.
Esimerkki tästä olisi mies, joka näkee jonkun hukkuvan veteen ja hän sanoo: jos joisin niin voisin pelastaa hänet, ja jos en joisi niin en voisi pelastaa häntä, joten hän juo ja pelastaa hänet ja hän syö ja juo lopun päivää. Tämän miehen ei ole kiellettyä syödä ja juoda sinä päivänä koska islaamilaisen lain mukaan hänen on sallittua olla paastoamatta. Näin ollen häntä ei vaadita paastoamaan.
Tästä syystä, sanoisimmeko jollekin sairaalle henkilölle: älä syö paitsi jos olet nälkäinen äläkä juo paitsi jos olet janoinen? Joka tarkoittaa, älä syö tai juo paitsi jos se on välttämätöntä. Me emme sanoisi tätä hänelle koska sairaan henkilön on sallittua rikkoa paastonsa.
Näin ollen jokainen henkilö joka rikkoo paastonsa ramadaanina jonkun laillisen todisteen mukaisesti ei ole velvollinen paastoamaan ja päin vastoin.
Hän, joka rikkoo paastonsa ilman perustetta, hänen pitää paastota, koska hänen ei ole sallittua rikkoa paastoaan ja hän on rikkonut sen päivän kiellon ilman islaamilaisen lain lupaa. Näin ollen meidän tulee pakottaa hänet paastoamaan lopun päivää ja korvaamaan se.
Ja Allaah tietää paremmin.