Lähde: Silsilat Al-Liqaa As-Shahrii nro 32.
Kysymys: Mikä on päätös koskien toisen yhteisrukouksen perustamista samalla kun ihmiset ovat rukoilemassa taraawiih –rukousta ramadaanina? Tämä johtuu siitä, että olen kuullut joidenkin ihmisten sanovan sen olevan uudistus, kun taas jotkut heistä sanovat, että (viimeisinä) kymmenenä yönä se ei ole ongelma, mutta muuten se on uudistus, kuten jos joku tekisi sen ramadaanin alussa tai puolivälissä.
Vastaus: Se mikä on oikein on, että jos henkilö astuu masjidiin, olkoon hän yksin tai jonkun ryhmän mukana, ja ihmiset ovat rukoilemassa taraawiih –rukousta niin heidän tulee astua (rukoukseen) imaamin kanssa aikoen ’ishaa. Sitten kun imaam tekee tasliimin niin heidän tulee suorittaa se mitä jäi ’ishaa –rukouksesta, jokainen tehden sen yksin eikä yhteisrukouksena. Tämä on se mikä on oikein.
Mitä tulee toisen yhteisrukouksen perustamiseen masjidissa, niin epäilemättä tätä ei ole säädetty. Sanomme kuitenkin: liity imaamin (johtamaan rukoukseen), aikoen ’ishaa.
Jos joku sanoisi: Onko jonkun, joka on rukoilemassa pakollista rukousta oikein rukoilla sellaisen kanssa, joka on rukoilemassa vapaaehtoista rukousta? Sanomme: Kyllä. Tätä tapahtui profeetan (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) aikana. Mu’aadh ibn Jabalilla, olkoon Allaah häneen tyytyväinen, oli tapana rukoilla ‘ishaa –rukous profeetan (salla Allaahu ‘aleihi wa sallam) kanssa ja sitten mennä väkensä pariin ja johtaa heitä samassa rukouksessa. Joten se oli hänelle vapaaehtoinen ja heille se oli pakollinen. Tämä oli lähettilään, olkoon rukoukset ja rauha hänen yllään, aikana. Allaah, Mahtava ja Majesteettinen hyväksyi tämän. Pikemminkin, näyttää siltä, että lähettiläs (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) tiesi siitä ja hyväksyi sen. Imaam Ahmad ibn Hanbal, olkoon Allaah hänelle armollinen, mainitsi kirjallisesti, että jos joku ihminen tulisi (sisään) kun imaam on rukoilemassa taraawiihia niin hänen tulisi astua (rukoukseen) hänen kanssaan aikoen ’ishaa.