Lähde: al-Mulakhkhas al-Fiqhii – 1. volyymi, sivut 273-275.
Allaah (subhaanahu wa ta’aalaa) on tehnyt ramadaanin aikaisesta paastosta pakollisen kaikille muslimeille ja ne, joilla on islaamin mukaan pätevä syy ja jotka pystyvät paastoamaan myöhemmin voivat korvata menetetyt paastonsa. On olemassa toinen huomioon otettava kategoria ja kyseessä on ne ihmiset, jotka eivät pysty paastoamaan ramadaanin aikana tai muuna aikana korkean iän tai pysyvän sairauden vuoksi. Tässä tapauksessa Allaah on helpottanut heidän asiaansa vaatimalla heiltä ainoastaan, että he ruokkivat köyhän henkilön puolen saa’an verran tietyn maan ruoasta (ramadaanin) jokaisena päivänä, tämä korvaa heidän paastonsa.
Allaah (subhaanahu wa ta’aalaa) sanoo:
{ Allaah ei ketään rasita yli voimien }, [Suurat al-Baqara, aaja 286]
Hän (subhaanahu wa ta’aalaa) sanoo:
{ Mutta jos joku teistä on sairas tai matkoilla, on hänen paastottava joinakin muina päivinä, ja niiden, jotka siihen pystyvät, on paaston korvaukseksi ravittava joitakin köyhiä.} , [Suurat al-Baqara, aaja 184]
Koskien tätä, Ibn ‘Abbaas (radija Allaahu ’anhu) selittää:
((Se on vanhuksille, jotka ovat kykenemättömiä paastoamaan.)) [Al-Bukhaariin välittämä]
Koskien sitä henkilöä, joka kärsii pysyvästä sairaudesta, niin hänen tapauksensa on kuten vanhusten, niin ollen myös häneltä vaaditaan, että hän ruokkii köyhän henkilön (ramadaanin) jokaisena päivänä.
Mitä tulee siihen, joka on kykenemätön paastoamaan vaihtelevien olosuhteiden takia, kuten:
– matkustaja
– hän, joka on sairas ja jonka odotetaan toipuvan
– raskaana oleva tai imettävä nainen, joka pelkää omasta tai lapsensa puolesta
– nainen, jolla on kuukautiset, tai jolla on synnytyksen jälkeistä vuotoa
…Keneltä tahansa, joka kuuluu mihin tahansa ylläolevista kategorioista vaaditaan, että hän korvaa paastonsa, jotka hän on menettänyt islaamin mukaan hyväksyttävien olosuhteiden vuoksi, kuten Allaah (subhaanahu wa ta’aalaa) sanoo:
{… Mutta jos joku on sairas tai, matkoilla, on hänen sen sijaan (muuna aikana) paastottava yhtä monta muuta päivää.}, [Suurat al-Baqara, aaja 185]
Niin ollen se, joka on huomattavan sairas siten, että paastoaminen vahingoittaa häntä ja matkustaja, jolla on lupa lyhentää pakolliset rukoukset, heidän on sunnan mukaan pidättäydyttävä paastosta tämänlaisissa olosuhteissa, kuten Allaah (subhaanahu wa ta’aalaa) sanoo:
{… on hänen sen sijaan (muuna aikana) paastottava yhtä monta muuta päivää.}, [Suurat al-Baqara, aaja 185]; eli silloin älä paastoa vaan korvaa nämä menetetyt paastopäivät ramadaanin jälkeen.
Hän (subhaanahu wa ta’aalaa) sanoo myös:
{Allaah tahtoo tehdä sen teille helpoksi eikä tarkoita sitä teille taakaksi }, [Suurat al-Baqara, aaja 185]
Ja profeetta (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) tunnettiin siitä, että hän valitsi helpomman kahdesta sallitusta vaihtoehdosta. Al-Bukhaarissa ja Muslimissa mainitaan profeetan (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) sanoneen:
((Paastoaminen matkan aikana ei ole hurskaudesta))
Kuitenkin jos matkustaja ja tarpeeksi sairas henkilö…paastoavat, niin heidän paastonsa on pätevä vaikka se ei olekaan suositeltavaa.
Mitä tulee naiseen, jolla on kuukautisvuotoa ja siihen, jolla on synnytyksen jälkeistä vuotoa, niin heidän on kiellettyä paastota siinä tilassa (kunnes he saavuttavat normaalitilan ja sitten tekevät puhdistuksen eli rusl).
Mitä tulee raskaana oleviin ja imettäviin naisiin, niin heidän täytyy korvata paastot ja ne päivät, jotka he menettivät sitten kun ramadaan on ohi. Sen lisäksi hän, joka ei paastonnut koska hän pelkäsi lapsensa puolesta, niin hänen tulee ruokkia köyhä henkilö jokaista menetettyä päivää kohti.
Muslimilla pitää olla aikomus pakollista paastoa varten paastopäivää edeltävänä yönä, kuten ramadaanin paastona, lunastamisen paastona tai valan tai lupauksen paastona, vahvistamalla syy, jonka takia hän paastoaa eli ramadaan tai rangaistus tai valan tai lupauksen takia. Tämä perustuu profeetan (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) hadiithiin, jossa hän sanoi:
((Totisesti teot ovat paitsi aikomuksista ja jokaiselle kuuluu se, mitä hän aikoi…))
Ja ‘Aaishan luvalla, hän (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) sanoi: ((Ken ei tee aikomusta ennen fajrin tuloa, hänen paastonsa ei ole pätevä))
Näin ollen aikomuksen tekeminen on pakollista paastopäivää edeltävän yön aikana. Ken tekee aikomuksen päivällä, kuten se henkilö, joka herää myöhään fajrin jälkeen ja mitään syömättä, niin hänen paastonsa ei ole hyväksyttävä jos hän on tehnyt aikomuksen vasta heräämisen jälkeen tässä tilassa.
Kuitenkin tämä on sallittua vapaaehtoisissa paastoissa siten, että aikomus on hyväksyttävä vaikka se tehtäisiin päivällä koska ‘Aaisha kertoo, että profeetta (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) vieraili hänen talossaan eräänä päivänä ja sanoi:
((Onko sinulla mitään syötävää? ja hän vastasi: ((Ei)). Niin ollen hän sanoi:
((Siinä tapauksessa paastoan)), [Muslimin välittämä]
Huomioi, että profeetta (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) ei paastonnut sillä hetkellä koska hän oli pyytänyt ruokaa syödäkseen. Niin ollen tässä on todiste aikomuksen viivyttämisestä sillä ehdolla, että paasto on vapaaehtoinen.
Huomautus: Vapaaehtoisessa paastossa päivän aikana tehtävän aikomuksen hyväksyttävyyden ehto on se, ettet ole syönyt tai juonut mitään fajrin jälkeen tai tehnyt mitään, joka mitätöi paaston. Jos hän olisi tehnyt jotain näistä niin tuon päivän paasto ei olisi hyväksyttävä. Tämän suhteen oppineet ovat yksimielisiä.