Lähde: As-Salaat: 29-30.
Koskien khuffien päältä pyyhkimistä, sen voi tehdä korvaamaan jalkojen pesun jos ne (eli jalat) on peitetty khuffeilla tai sukilla tai sukkahousuilla. Tämä (sääntö pätee) huolimatta siitä löydetäänkö niistä reikiä, niin kauan kun niitä voi vielä kutsua sukiksi ja sukkahousuiksi ja ne päällä voi kävellä.
Mutta jos reiät ovat hyvin suuria siten, että suurin osa jalasta on näkyvissä silloin niiden päältä pyyhkiminen ei ole sallittua koska niiden läsnäolo ja sukkien tila tällä tavalla on kuin henkilöllä ei olisi niitä päällä.
Ehto henkilölle jotta hän voisi pyyhkiä jalkineidensa päältä on, että hänen pitää laittaa ne päälle kun hän on puhdistautumisen tilassa. Tämä perustuu al-Muriira bin Shu’ban (radija Allaahu ‘anhu) hadiithiin, joka sanoi: “Olin profeetan kanssa eräänä päivänä kun hän teki wuduun joten ojensin käteni ottamaan hänen khuffinsa. Joten hän sanoi: ”Jätä ne, koska laitoin ne päälleni kun ne olivat puhdistetut.” Sen jälkeen hän pyyhki niiden päältä.” [Al-Bukhaariin ja Muslimin kertoma]
Pyyhkiminen tehdään vain khuffin päällimmäiselle osalle, perustuen ‘Alin (radija Allaahu ‘anhu) hadiithiin, joka sanoi: “Jos uskonto perustuisi mielipiteeseen, niin olisi sopivampaa pyyhkiä khuffin pohja kuin sen päällimmäinen osa. Mutta näin Allaahin lähettilään (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) pyyhkivän khuffiensa päällimmäiseltä osalta.” [Abu Daawuud kertoi sen puhtaalla kertomusketjulla]
Samoin vakinaisen asukkaan ei ole sallittua pyyhkiä jalkineidensa päältä enemmän kuin yhden päivän ja yön ajan. Tämä perustuu ’Alin (radija Allaahu ‘anhu) hadiithiin, joka sanoi: “Profeetta (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) antoi kolme päivää ja yötä matkailijalle (pyyhkimistä varten) ja yhden päivän ja yön (vakinaiselle) asukkaalle.”
Pyyhkimisen aikarajoitus alkaa ensimmäisellä pyyhkäisyllä. Joten esimerkiksi jos hän laittaisi khuffit (jalkineet) fajr-rukousta varten (tehtyään wuduun) eikä pyyhkisi niiden päältä dhuhr-rukouksen aikaan asti, silloin hänen pyyhkimisensä aikarajoitus loppuisi seuraavana päivänä dhuhr-rukouksen aikana. Joten tässä tapauksessa hän pyyhkisi jalkineidensa päältä viisi kertaa –dhuhria, ’asria, maghribia, ’ishaata ja fajria varten. Tämän lisäksi hän voi rukoilla minkä tahansa ylimääräisen rukouksen hän haluaa tällä pyyhkäisyllä dhuhr-rukouksen aikaan asti, jolloin hän pyyhki jalkansa edellisenä päivänä. Joten silloin hän tekee wuduun (sen rikkomisen jälkeen) mutta tällä kertaa pesten jalkansa.
Ja jos joku henkilö on palannut maahansa matkustelun jälkeen ja hänellä on vielä aikaa jäljellä päivästään ja yöstään, niin hän voi suorittaa tämän loppuun omassa maassa ollessaan. Mutta jos päivä ja yö ovat menneet ohi hänen pitäessä khuffejaan, silloin hänen pitää ottaa ne pois ja pestä jalkansa, heti kun hän saapuu. Tämä on sen takia, että matka on loppunut ja sen säännöt ovat päättyneet. Samalla tavoin, jos hän pyyhkisi jalkineidensa päältä ollessaan asukas ja sitten matkustaisi, silloin hänen pitäisi suorittaa loppuun matkailijan pyyhkimisrajoitukset.