Lähde: The Manners of the Scholar & Student of Knowledge.
Tämä on yksi parhaista näkemistäni runoista koskien oppimisen ja tiedon vastaanottamisen tapoja. Ajattelin, että minun pitäisi siteerata se tässä sen kauneuden ja edun vuoksi, joiden toivon tulevan tässä esille hänelle, joka lukee kirjaani. Toivon, että Allaah antaa minun ja lukijan hyötyä siitä:
”Tiedä, että tieto tulee oppimisen, ulkoaopettelun, tarkkuuden ja ymmärryksen kautta. Tiedon voi saada nuori ihminen kun taas vanha ihminen voi jäädä siitä paitsi.
Totisesti ihminen on kahden pienen ruumiinosansa mukainen (siis sydämensä ja kielensä) eikä jalkojensa ja käsivarsiensa mukainen, vaan kielensä ja sydämensä, joka on rakennettu hänen rintaansa. Se on upea osa luomistyötä. Tieto tulee siis ymmärryksen ja kertaamisen ja oppituntien, sekä ajattelemisen ja keskustelun kautta.
Voi olla, että henkilö pystyy oppimaan suuria määriä ulkoa ja hän voi siteerata tekstiä ja toistaa sanat mutta muuten hän ei ole ymmärtänyt osaakaan siitä, mitä osaava oppinut tarkoitti.
Voi olla taas, että henkilöllä on suuri valmius ja rakkaus tietoa sekä oppimista kohtaan, mutta hänen sydämensä on tyhmä ja hän on kykenemätön oppimaan ulkoa sekä kertomaan oppimaansa. Hänellä ei ole mitään mahdollisuutta siteerata sitä mitä on kerrottu, kun taas joku toinen henkilö pystyy helposti muistamaan sen mitä kertomaketjut sisältävät. Se liikuttaa tämän sydäntä haittaamatta hänen silmiään ja hän ei tarvitse valtavia kirjamääriä. Joten etsi tietoa ja etsi sitä hyvällä tavalla ja tieto ei tule luoksesi paitsi hyvien tapojen kautta.
Hyödylliset tavat tarkoittavat hyvää käytöstä ja liika puhuminen sisältää vihaa. Joten niin kauan kuin elät, yritä opetella hyviä tapoja, ja sinusta tulee kiitettävä niin kauan kuin olet elossa. Ja jos ihmisten keskellä herää kysymys jostain asiasta, joka tunnetaan, tai jotain uutta, älä ole ensimmäisenä vastaamassa siihen, kunnes olet nähnyt, että joku ennen sinua on puhunut siitä.
Koska kuinka monia esimerkkejä ennen meitä onkaan ollut ihmisistä, jotka kiireessä puhuivat ymmärtämättä ja antamalla vääriä vastauksia, ja tämä teki heistä naurettavia kokouksissa ja ymmärryksen ihmisten joukossa ja niiden joukossa, jotka kovasti yrittävät. Hiljaisuus on todella paras asu sinulle, joka et omaa varmaa tietoa. Ja jos et ole varma asiasta, jota sinulta kysytään, sano, ’Minulla ei ole kertomusta koskien sitä mitä kysyt.’ Tämä on puolet tiedosta oppineiden parissa, viisaat ihmiset jatkavat tämän sanomista.
Ja varo olemasta tyytyväinen omiin mielipiteisiisi ja niistä ällistynyt. Ja varo antamasta vastausta siihen, mistä seuraa vahinkoa. Kuinka monta vastausta on kaduttu, joten etsi hyötyä hiljaisuudesta ja turvallisuudesta, koska tieto on valtameri, sen raja on hyvin kaukana, sillä ei ole loppua, jonka voisit saavuttaa, etkä ole kerännyt kaikkea tietoa, et varmasti, edes kymmenettä osaa siitä vaikka olisitkin kerännyt kaiken mahdollisen. Se, joka jää sinulta on paljon enemmän kuin se, jonka tiedät ja jopa nopein hevonen joskus kaatuu.
Ja jos kuulet jotain, jota et ymmärrä niin kysy mitä se tarkoittaa. Sanonta tarkoittaa kahta sanontaa, yhtä, jonka ymmärrät ja toista, jota et ymmärrä. Jokainen sanonta kätkee väärän ja oikean vastauksen. Puhe sisältää alun ja lopun joten ymmärrä ne kummatkin ja anna mielesi keskittyä.
Älä kiirehdi puhumaan äläkä kiirehdi palauttamaan sitä, kunnes se vie sinut siihen mikä siitä seuraa. Voi olla, että hurskaat ihmiset ovat kykenemättömiä antamaan vastausta kysymyksiin, joita heille on annettu, ja siitä johtuen ovat hiljaa, eivätkä vastaa koska eivät ole varma oikeasta vastauksesta. Ja vaikka sanomista pidetään tavallisten ihmisten parissa puhtaan hopean kaltaisena, niin hiljaisuus on kaikkein puhtaimmasta kullasta.
Joten ymmärrä tämä, johdattakoon Allaah sinua tiedon etsimisen tapoihin.”