Lähde: Al-Hudaa -lehti.
Taqwaan idea liittyy koraanissa aina ’ibaadaan. ’Ibaada voidaan selittää seuraavalla tavalla: tehdä sitä mitä Allaah on määrännyt ja välttää sitä mitä hän on kieltänyt. ’Ibaada on myös kuvattu konseptina, joka sisältää kaikki ne teot, joita Allaah rakastaa ja hyväksyy, olkoon kyseessä sydämen, kielen tai raajojen teot. Taqwaa liitetään oikeisiin tekoihin ja väärien tekojen välttämiseen. Taqwaa on ’ibaada -tekojen hedelmä. Toisin sanoen jos henkilö tekee mitä Allaah on määrännyt hänelle ja välttää sitä minkä Allaah on kieltänyt, niin hän saavuttaa taqwaan. Allaah mainitsee kirjassaan (mikä tarkoittaa):
”Te, jotka uskotte! As-saumin (paaston) noudattaminen on teille määrätty kuten se oli määrätty edeltäjillenne, jotta teistä tulisi al-muttaquun (hurskaita)” [Suurat al-Baqara 2:183]
Tässä kuten muissakin aajaateissa Allaah näytti meille, että taqwaa on ’ibaada -tekojen lopputulos tai hedelmä.
Taqwaan tarkoitus
Nyt kun olemme selvittäneet miten taqwaa saavutetaan selittäkäämme mitä taqwaan idea tarkoittaa: sydämen ja sielun puhdistamista. Tämä tulee esille muutamissa suurat as-shamsin jakeissa, joissa Allaah (ta’aalaa) sanoo (joka tarkoittaa):
“Kautta auringon ja sen loisteen ja kuun, joka seuraa aurinkoa, ja päivän, joka valaisee, ja yön, joka peittää! Kautta taivaan ja sen rakentajan ja maan ja sen tasoittajan ja nafsin (Aatamin tai henkilön tai sielun) ja sen muovaajan, joka näytti hänelle mikä on hänelle väärin ja mikä on hänelle oikein. Totisesti hän menestyy joka puhdistaa itsensä (eli tottelee ja suorittaa kaiken Allaahin määräämän, seuraamalla islaamilaisen yksijumalaisuuden oikeata uskoa ja tekemällä hyviä hurskaita tekoja). Ja totisesti hän epäonnistuu, joka turmelee itsensä (ei tottele mitä Allaah on määrännyt torjumalla islaamilaisen yksijumalaisuuden oikean uskon tai seuraamalla monijumalaisuutta tai tekemällä kaiken tyyppisiä pahoja tekoja).” [Suurat as-Shams 91:1-10, tarkoituksen tulkinta]
Allaah aloittaa tämän suuratin vannomalla 7 kertaa. Silloin kun Allaah alkaa suuratin tai aajan vannomalla, Hän (ta’aalaa) tekee sen todistaakseen, että se mikä seuraa on erittäin tärkeätä ja merkityksellistä meille. Siksi meidän tulisi meidän tulisi kuunnella varovaisesti mitä sanotaan ja miettiä sen tarkoitusta. Puhdistaakseen sydämensä ja sielunsa henkilön tulee suorittaa oikeamielisiä tekoja, jotka Allaah on meille määrännyt, ja turmiomme löytyy kiellettyjen tekojen tekemisestä. Koska Allaah on sielun varjelija ja puolustaja, meidän pitäisi suorittaa jokainen teko toivoen Allaahin armoa ja peläten Hänen rangaistustaan, luottaen Häneen täysin (ta’aalaa).
Sielun puhdistaminen
Yksi profeetan (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) tehtävistä, jonka Allaah antoi hänelle oli muslimien, ja myös koko ihmiskunnan sielujen puhdistaminen. Allaah (ta’aalaa) sanoi (joka tarkoittaa):
“Hän on oppimattoman kansan keskuudesta lähettänyt lähettilään (Muhammadin, salla Allaahu ’aleihi wa sallam), joka lausuu heille Hänen jakeitaan, puhdistaen heidät (epäuskon ja monijumalaisuuden saastasta) ja opettaen heille kirjaa (tätä koraania, islaamilaisia lakeja ja islaamilaista oikeustiedettä) ja al-hikmaa (as-sunnaa: profeetta Muhammadin, salla Allaahu ’aleihi wa sallam, laillisia tapoja, määräyksiä ja palvonnan tekoja). Ja totisesti tätä ennen he olivat selvästi erehtyneet.” [Suurat al-Jumu’a 62:2]
Tämän aajan sana ‘hikma’ käännetään usein viisaudeksi. Imaam as-Shaafi’i, yksi islaamin suurimmista oppineista, sanoi, että kun Allaah mainitsee hikma -sanan koraanissa, niin se viittaa profeetan (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) sunnaan. Tämän aajan lisäksi, näemme, että profeetta (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) lähetettiin suorittamaan kolmea tehtävää:
1) Opettamaan koraania.
2) Opettamaan sunnaa.
3) Näyttämään sydämen puhdistamistapoja.
Tämä puhdistuminen saadaan aikaan siten, että suoritetaan sopivia ‘ibaada-tekoja ja vältetään syntiä ja tottelemattomuutta. Ehtoja taqwaan saavuttamiseen
Miten henkilö voi tietää, että hänen ’ibaada -tekonsa auttavat häntä taqwaan saavuttamisessa? Taqwaan kehittämiseen henkilön pitää täyttää seuraavat ehdot:
1) Ikhlaas, vilpitön aikomus, että teko suoritetaan ainoastaan Allaahin mielihyvän vuoksi, rakkaudesta Häneen, toivoen Hänen palkkiotaan ja armoaan, ja samalla peläten Hänen vihaansa ja rangaistustaan jos ollaan tottelemattomia.
2) Suorittaa teko aidon sunnan mukaisesti. Henkilöllä tulee olla tarpeeksi tietoa suoritettavasta ’ibaadasta. Tietää miten profeetta (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) suoritti teon ja teon suorittamiseen sopiva ajankohta.
Koskien ikhlaasia, sen täytyy olla läsnä sekä ennen tekoa että sen suorittamisen jälkeen, ilman yhtää rijaa tai sum’aa (tehdä teot sen takia, että ihmiset näkisivät tai kuulisivat ne). Esimerkiksi ennen teon suorittamista henkilö sanoo muille, ”Katsokaa kaikkea sitä hyvää mitä olen tehnyt”, tai ”Olen niin upea ihminen koska teen sitä ja tätä”. Tämä kaava, jos sitä käytetään taqwaan saavuttamiseen, on tieteellinen siten, että jos seuraat sitä samalla kun täytät kaikki sen ehdot ja niiden velvollisuudet, niin saavutat taqwaan in shaa Allah.