Lähde: Mukhtasar Minhaaju al-Qaasidiin (s. 38-41).
Tiedä, että paastossa (saum) on erityinen ominaisuus, jota ei löydy mistään muusta. Ja se on sen läheinen yhteys Allaahiin, siten, että Hän sanoo:
“Paasto (saum) on Minua varten ja Minä palkitsen sen.” [1]
Tämä yhteys riittää osoittamaan paastoamisen korkean aseman. Samalla tavoin kaaba on erittäin arvokas johtuen sen läheisestä yhteydestä Häneen, kuten ilmenee Hänen lausunnossaan: “Ja pyhitä taloni.” [2]
Tosiaan, paasto on hyveellinen vain kahden merkittävän käsitteen vuoksi:
ENSIMMÄINEN: Se on salainen ja kätketty teko, joten kukaan luomakunnasta ei pysty näkemään sitä. Näin ollen rijaa (ylpeily) ei voi tunkeutua siihen.
TOINEN: Se on keino Allaahin vihollisten alistamiseen. Tämä johtuu siitä, että se tie jonka (Allaahin) viholliset ottavat (harhauttaakseen Aatamin poikaa) on halujen tie. Ja syöminen ja juominen vahvistaa haluja. On monia selostuksia, jotka osoittavat paastoamisen edut, ja ne ovat hyvin tunnettuja.
PAASTOAMISEN SUOSITELLUT TEOT:
Aamunkoittoa edeltävä ateria (suhuur) ja sen ottamisen viivyttäminen on parempi, sekä paaston rikkomisen kiirehtiminen ja sen tekeminen taateleilla. Anteliaisuus antamisessa on myös suositeltua ramadaanina, sekä hyvien tekojen tekeminen ja hyväntekeväisyyden lisääminen. Tämä on Allaahin lähettilään tavan mukaista. Myös koraanin opiskelu on suositeltua ja i’tikaafin suorittaminen (eristäytyminen palvontaa varten) ramadaanin aikana, erityisesti sen viimeisinä kymmenenä päivänä, sekä siinä ponnistelun lisääminen (hyvien tekojen tekemistä varten). Kahdessa Sahiihissa ’Aaisha sanoi: ”Kun (ramadaanin) viimeiset kymmenen päivää tulivat, profeetalla oli tapana kiristää vyötärövaatteensa (izaar)”[3]. Oppineet ovat maininneet kaksi näkemystä vyötärövaatteensa (izaar) kiristämisen suhteen. Ensimmäinen on, että se tarkoittaa naisten hylkäämistä. Toinen on, että se on ilmaisu, joka osoittaa hänen intonsa ja määrätietoisuutensa hyvien tekojen tekemisessä. He sanovat myös, että syy tähän ramadaanin viimeisinä kymmenenä päivänä johtui siitä, hän tavoitteli al-Qadrin yötä (lailatu al-Qadr).
PAASTOAMISEN SISÄISTEN SALAISUUKSIEN JA OMINAISUUKSIEN SELITYS:
On kolme paastoamisen tasoa, yleinen paasto, erityinen paasto ja erityisempi paasto. Mitä tulee yleiseen paastoon, niin se on henkilön vatsan ja sukuelinten halujen täyttämisestä pidättäytyminen. Erityinen paasto on henkilön katseen, kielen, käsien, jalkojen, kuulon ja silmien sekä muiden kehon osien pidättäminen syntisten tekojen tekemiseltä. Mitä tulee erityisempään paastoon, niin se on sydämen pidättäytyminen maallisten asioiden haikailemisesta ja ajatuksista, jotka loitontavat henkilön Allaahista, sekä sen (sydämen) pidättäminen kaikista niistä asioista, jotka Allaah on asettanut samalle tasolle. Erityisen paaston ominaisuuksista on, että henkilö laskee katseensa ja varjelee kieltään vastenmieliseltä puheelta, joka on kiellettyä, inhottua tai josta ei ole mitään hyötyä, sekä muiden kehon osiensa hallitseminen. Al-Bukhaariin kokoamassa hadiithissa: ”Ken ei hylkää valheellista puhetta ja sen mukaan toimimista, Allaah ei tarvitse hänen ruokaansa ja juomaansa.” [4]
Toinen erityisen paaston ominaisuus on, että henkilö ei täytä itseään liikaa ruoalla yön aikana. Sen sijaan, hän syö asianmukaisen määrän, koska totisesti Aatamin poika ei täytä mitään pahempaa astiaa kuin vatsansa. Jos hän söisi itsensä täyteen yön ensimmäisen osan aikana, hän ei pystyisi hyödyttämään itseään lopun yötä. Samalla tavoin, jos hän syö itsensä täyteen suhuuria varten, hän ei pysty hyödyttämään itseään ennen iltapäivää. Tämä johtuu siitä, että liiallinen syöminen lisää laiskuutta ja uneliaisuutta. Näin ollen paastoamisen päämäärä häviää henkilön liiallisesta syömisestä, koska tosiaan se mitä paastolla haetaan on, että henkilö nauttii nälän mausta ja hänestä tulee halujen hylkääjä.
SUOSITELLUT PAASTOT:
Mitä tulee suositeltuihin paastoihin, niin tiedä, että paastoamisen suosiminen on vakiinnutettu tiettyinä hyveellisinä päivinä. Jotkut näistä hyveellisistä päivistä sattuvat joka vuosi, kuten paastoaminen shawwaalin ensimmäisinä kuutena päivänä ramadaanin jälkeen, paastoaminen ’Arafan päivänä, ’Ashuran päivänä ja dhu al-hijjan ja muharramin kymmenenä päivänä. Jotkut niistä sattuvat joka kuukausi, kuten kuukauden ensimmäinen osa, sen keskiosa ja sen loppuosa. Näin ollen se joka paastoaa sen ensimmäisen osan, sen keskiosan ja sen loppuosan, on tehnyt hyvin. Jotkut paastot sattuvat joka viikko ja ne ovat joka maanantai ja torstai. Suositelluista paastoista hyveellisin on Daawuudin paasto. Hänellä oli tapana paastota yhden päivän ja rikkoa paastonsa seuraavana päivänä. Tällä saavutetaan seuraavat kolme päämäärää, sielulle annetaan osansa sinä päivänä jolloin paasto rikotaan. Ja paastoamisen päivänä, se suorittaa osansa kokonaan. Syömisen päivä on kiittämisen päivä ja paastoamisen päivä on kärsivällisyyden päivä. Ja usko (iimaan) jaetaan kahteen puolikkaaseen – kiitollisuuteen ja kärsivällisyyteen. Se on sielulle vaikein kamppailu. Tämä johtuu siitä, että joka kerta kun sielu tottuu tiettyyn ehtoon, se siirtyy siihen. Mitä tulee jokapäiväiseen paastoamiseen, niin Muslim on raportoinut Abu Qataadan hadiithista, että ’Umar (radija Allaahu ’anhu) kysyi profeetalta (salla Allaahu ’aleihi wa sallam): Entä sellaisen tapaus joka paastoaisi joka päivä? Joten hän (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) sanoi: ”Hän ei paastonnut eikä hän rikkonut paastoaan, tai hän ei paastonnut ja hän ei rikkonut paastoaan.”[5] Tämä koskee sellaista joka paastoaa jatkuvasti, jopa niinä päivinä jolloin paastoaminen on kiellettyä.
ERITYISEMPIEN PAASTOJEN OMINAISUUDET:
Tiedä, että sellainen, jolle on annettu älyä, tietää paastoamisen takana olevan päämäärän. Näin ollen hän kuormittaa itseään (vain) sen verran, että hän ei ole kykenemätön tekemään sellaista mikä on sitä hyödyllisempää. Ibn Mas’uudilla oli tapana paastota hyvin vähän ja hänen on kerrottu sanoneen: ”Kun paastoan, minusta tulee heikko rukouksessani. Ja pidän rukouksesta enemmän kuin (vapaaehtoisesta) paastosta.” Joistain seuralaisista tuli heikompia koraanin lausumisessaan kun he paastosivat. Näin ollen, he rikkoivat paastoaan enemmän (noudattaen vähemmän vapaaehtoisia paastoja) kunnes he pystyivät saamaan lausumisensa tasapainoon. Jokainen yksilö tuntee tilansa ja sen mikä korjaa sen.
Alaviitteet:
[1] Al-Bukhaariin (4/118) ja Muslimin (nro 1151) raportoima, tarkoituksen tulkinta
[2] Suurat al-Hajj: 26, tarkoituksen tulkinta.
[3] Al-Bukhaariin (4/322) ja Muslimin (nro 1147) raportoima, tarkoituksen tulkinta.
[4] Al-Bukhaarii (4/99), tarkoituksen tulkinta
[5] Muslim, tarkoituksen tulkinta.