Lähde: Islamic Verdicts on The Pillars of Islam, 2. osa, s.632.
Kysymys: Mitkä ovat sallittuja syitä paaston rikkomiseen?
Vastaus:
Sallitut syyt paaston rikkomiseen ovat: sairaus ja matkustaminen, kuten koraanissa mainitaan. Muita sallittuja syitä on, että nainen on raskaana ja hän pelkää itsensä ja lapsensa puolesta. Toinen syy on, että nainen imettää ja hän pelkää itsensä ja imeväisen lapsensa puolesta jos hän paastoaa. Toinen syy on, että henkilön täytyy rikkoa paastonsa pelastaakseen jonkun elämän. Esimerkiksi hän näkee ihmisen hukkuvan meressä tai jonkun, jonka tuli ympäröi joka puolelta ja hänen täytyy rikkoa paastonsa pelastaakseen hänet – tässä tapauksessa hän voi rikkoa paastonsa ja pelastaa henkilön. Toinen sellainen tapaus on jos henkilön pitäisi rikkoa paastonsa vahvistaakseen itseään jihaadia varten Allaahin vuoksi, silloin hänellä olisi myös sallittu syy paastonsa rikkomiseen, koska profeetta, salla Allaahu ’aleihi wa sallam, sanoi seuralaisilleen, olkoon Allaah heihin kaikkiin tyytyväinen:
“Tulette kohtaamaan vihollisenne huomenaamulla joten paaston rikkominen on teille voimakkaampaa, joten rikkokaa paastonne.” [1]
Niin ollen, jos on sallittu syy paaston rikkomiseen ja henkilö rikkoo paastonsa sen vuoksi, hänen ei tarvitse paastota loppupäivää. Sen takia, jos ilmenee, että henkilö rikkoi paastonsa pelastaakseen jonkun henkilön elämän, hänen tulisi jatkaa syömistä ja juomista myös sen jälkeen kun hän pelasti hänet. Tämä johtuu siitä, että hän rikkoi paastonsa syystä, joka antaa hänelle luvan paaston rikkomiseen, silloin hänen ei tarvitse paastota koska paaston rikkomisen kielto sinä päivänä on poistettu häneltä paaston rikkomisen sallitun syyn takia.
Tästä syystä, kannatamme virallisinta mielipidettä tässä asiassa, joka on, että jos sairas henkilö tervehtyi päivällä eikä hän paastonnut, hänen ei tarvitse paastota sinä päivänä ja jos matkailija saapui päivällä kotikaupunkiinsa ja hän ei paastonnut, hänen ei tarvitse paastota ja jos naisesta, jolla oli kuukautiset tuli puhdas päivällä, hänen ei tarvitse paastota. Tämä johtuu siitä, että kaikki nämä ihmiset rikkoivat paastonsa laillisista syistä ja niin ollen sinä päivänä heillä ei ole paastoamisvelvollisuutta johtuen paaston rikkomisen sallituista syistä sinä hetkenä joten heidän ei tarvitse paastota.
Tämän vastakohta on sellainen tilanne jolloin on vahvistettu, että ramadaanin kuukausi on alkanut päivällä ja siinä tapauksessa paastoaminen on tarpeellista. Ero näiden kahden välillä on selvä, koska todiste tulee ilmi (että ramadaan on alkanut) päivän aikana, silloin on vahvistettu, että paastoaminen sinä päivänä on heille pakollista, mutta he saavat anteeksi sen ajan jolloin he eivät tienneet asiasta. Tämän takia jos he tiesivät että tämä päivä on ramadaanin päivä heidän on pakollista paastota. Mutta mitä tulee muihin henkilöihin, joita kuvasimme, heillä on lupa rikkoa paastonsa, vaikka he tietävät (että tämä on ramadaan) ja ero heidän välillään on selkeä.
__________________________________________
[1] Muslimin kertoma Book of Fasting –kirjassa, luvussa: The Reward of One Who Breaks His Fast on a Journey if He Undertakes a Task (1120).