Lähde: Zaad al-Mustaqniin selitys (2/382-383), sen jälkeen kun tekijä sanoo, “Ja on pakollista välttää valehtelua, panettelua ja muiden solvaamista.”.
On asioita jotka ovat kiellettyjä paastoavalle henkilölle vaikka ne eivät mitätöikään hänen paastoaan.
Niitä kutsutaan ”mufattiraat ma’nawijja” (kuvaannollisiksi mitätöijiksi). Ne sisältävät: riiban, joka on veljesi mainitsemista tavalla josta hän ei pidä ja namiiman, joka on juorujen levittämistä ihmisten välille. Se sisältää myös solvauksen, herjaamisen ja ihmisten kiroamisen ja muun kielletystä puheesta. Kaikki nämä asiat ovat kiellettyjä muslimille, paastoaa hän tai ei. Kuitenkin kielto on ankarampi kun kyse on sellaisesta henkilöstä joka paastoaa. Se johtuu siitä, että se voi poistaa hänen paastonsa palkkion, jättäen hänet ilman mitään hyötyä. Ainoa asia jonka hän saavuttaisi on väsymys, jano ja nälkä.
Profeetta (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) sanoi: ((Hän joka ei jätä vääriä väitteitä (kaikkea kiellettyä puhetta) ja niiden mukaan toimimista, Allaah ei tarvitse hänen pidättäytymistään ruoastaan ja juomastaan.)) [1]
Nämä asiat ovat kiellettyjä aina ja ikuisesti, kuitenkin ne ovat ankarammin kiellettyjä kun kyse on sellaisesta henkilöstä joka paastoaa koska joko ne poistavat henkilön paaston palkkion tai vähentävät sitä tai romuttavat sen.
Tämä johtuu siitä, että paastoaminen –kuten profeetta (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) sanoi- on (suojeluksen) kilpi. Joten jos kilpi on puhkaistu, niin siitä ei ole hyötyä sen omistajalle eikä se varjele häntä vihollisen nuolilta. Mutta jos kilpi on vahva ja tukeva, hän voi käyttää sitä suojana vihollisen asetta vastaan.
Samoin jos sijaam on oikeanlainen (suoritettu sharii’an mukaisesti) ja vapaa riibasta, namiimasta, väärästä puheesta ja solvauksista niin todellakin se suojelee häntä Allaahin rangaistukselta. Mutta jos on kyse heikosta paastosta, jonka riiba, namiima, solvaukset, väärä puhe ja herjaukset ovat romuttaneet silloin se on paasto joka ei tule estämään häntä synnistä eikä rangaistuksesta.
Alaviite
[1] Bukhaarii, nro 1903.