Lähde: Qijaam Ramadaan (s. 28-30).
Puhuin yksityiskohtaisesti tästä aiheesta kirjassani Salaat at-Taraawiih (s. 101-115), joten ajattelin, että minun pitäisi lyhentää keskustelua tässä tehdäkseni sen lukijalle helpoksi ja hänelle muistutukseksi.
Ensimmäinen tapa: sisältää 13 rak’aat, jotka aloitetaan kahdella lyhyellä rak’aatilla. Kaikkein oikeimman mielipiteen mukaan nämä ovat kaksi sunna rukouksen rak’aat, jotka tehdään ’ishaan jälkeen tai ne ovat kaksi erityistä rak’aat, joilla henkilö aloittaa yörukouksen, kuten edellä mainittiin. Sitten henkilö rukoilee kaksi hyvin pitkää rak’aat (sen jälkeen). Sitten rukoillaan lisää kaksi rak’aat ja toiset kaksi rak’aat. Sitten rukoillaan kaksi rak’aat lisää ja toiset kaksi. Sitten witr tehdään yhdellä rak’aalla.
Toinen tapa: sisältää 13 rak’aat. Siinä on 8 rak’aat, joissa henkilö tekee tasliimin jokaisten kahden rak’aatin jälkeen. Sitten tehdään witr viidellä rak’aatilla ja henkilö ei istu eikä tee tasliimia paitsi viidennessä rak’aassa.
Kolmas tapa: siinä on 11 rak’aat, joissa henkilö tekee tasliim jokaisen 2 rak’aat jälkeen ja sitten rukoilee witr-rukouksen lopussa yhdellä rak’aalla.
Neljäs tapa: sisältää 11 rak’aat, joissa henkilö rukoilee neljä rak’aat ja tekee yhden tasliimin neljän jälkeen. Sitten hän rukoilee neljä samalla tavalla ja lopettaa sen kolmella rak’aatilla (witria varten).
Jäikö profeetta (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) istumaan jokaisen kahden rak’aatin jälkeen kun hän rukoili neljän tai kolmen rak’aatin yhdistelmän? Me emme löydä selvää vastausta tähän, mutta istumaan jäämistä (tashahhudia varten) kolmen rak’aatin yhdistelmää tehdessä ei ole (uskonnossa) säädetty!
Viides tapa: sisältää 11 rak’aat, joissa henkilö rukoilee 8 rak’aat eikä istu missään niistä paitsi kahdeksannessa rak’aassa. Istuessaan (kahdeksannessa rak’aassa) hän tekee tashahhudin ja lähettää salaat profeetalle (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) ja sitten hän nousee seisomaan uudestaan tekemättä tasliimia. Sitten hän tekee witrin yhdellä rak’aalla ja kun hän on lopettanut, hän tekee tasliimin. Tässä on 9 rak’aat. Sitten hän rukoilee 2 rak’aat sen jälkeen ollessaan istuma-asennossa.
Kuudes tapa: Henkilö rukoilee 9 rak’aat, joissa hän ei istu paitsi kuudennen rak’aan jälkeen. Sitten hän tekee tashahhudin ja lähettää salaat profeetalle (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) ja sitten nousee uudestaan seisomaan tekemättä tasliimia. Sitten hän tekee witrin kolmella rak’aatilla ja kun hän on lopettanut, hän tekee tasliimin, jne (loput kuten aikaisemmin).
Nämä ovat raportoidusti profeetan (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) tapoja suorittaa yörukous. Muita tapoja voi lisätä näihin, vähentämällä niin monta rak’aat –paria[1] kuin haluaa kunnes siitä tulee yksi rak’aa, tehden kuten Allaahin lähettilään (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) aikaisemmin mainitussa hadiithissa: ”Joten ken tahtoo, rukoilkoon hän witrin viidellä rak’aatilla, ja ken haluaa rukoilkoon hän witrin kolmella rak’aatilla ja ken tahtoo, rukoilkoon hän witrin yhdellä rak’aalla.”
Jos joku haluaa hän voi rukoilla nämä viisi rak’aat tai kolme rak’aat yhdellä istumisella ja yhdellä tasliimilla, kuten toisessa tavassa sanotaan. Ja jos hän haluaa, hän voi tehdä tasliimin jokaisten kahden rak’aatin jälkeen, kuten kolmannessa tavassa sanotaan, ja tätä pidetään parempana.
Mitä tulee viiden tai kolmen rak’aat -kokonaisuuden rukoilemiseen, joissa istutaan jokaisen kahden rak’aatin jälkeen eikä tehdä tasliimia, niin me emme löydä mitään autenttista kertomusta, että profeetta (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) olisi niin tehnyt. Asl (perusta) on se, että se on sallittua mutta koska profeetta (salla Allaahu ’aleihi wa sallam) kielsi meitä rukoilemasta witriä kolmella rak’aatilla, selittäen syyn tähän sanomalla: ”Äläkä tee siitä maghrib –rukouksen kaltaista.” [2] Joten hänen, joka rukoilee witrin kolmella rak’aatilla ei pidä tehdä siitä maghrib -rukouksen kaltaista. Se voidaan tehdä kahdella tavalla:
1. Tasliimin tekeminen parillisen ja parittoman rak’aan numeron välissä (eli toisen ja kolmannen rak’aan välissä). Tämä on vahvoin ja pidetyin.
2. Henkilö ei istu parittoman ja parillisen numeron välissä ( hän rukoilee kolme rak’aatia yhdellä tasliimilla) ja Allaah tietää parhaiten.
Alaviitteet:
[1] Eli yhdestätoista voit vähentää kaksi, neljä, kuusi, kahdeksan tai kymmenen, jotta ei jäisi kuin yksi rak’aa.
[2] At-Tahaawiin, Ad-Daraqutniin ja muiden raportoima. Kts At-Taraawiih (s. 99 ja 119)